meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Bli gravid krever god timing

For noen kvinner er det ikke et problem å bli gravid, men for andre er det

For mange par er timingen ikke riktig. Vår stressende livsstil tærer på manges forplantningssykluser. Folk blir trette etter et dags stramt program, og de kollapser når de legger seg om kvelden, uten noen energi til å ha sex. Samleie bliver i mange tilfeller oppfattet som en helgeaktivitet. Denne stressede hverdag påvirker både kvinner og menns forplantningssykluser.

Det er ikke enkelt for par å koble av og ta seg tid til “baby-produserende samleie”*. Når sexlivet blir så uregelmessig blir sjansene for unnfangelse også mindre, fordi det normalt finnes kun et lite tidsrom mellom to menstruasjonssykluser, hvor en kvinne kan bli gravid.

Hvis et par ikke har samleie i dette tidsrommet finner den neste gode muligheten først sted måneden etter. Det kvinnelige forplantningssystem frigir et modent egg fra eggstokken og videre til egglederen i hver menstruasjonssyklus. Denne simple prosessen kalles for eggløsning.

Vi vet at møtet mellom egg og sædcelle er nødvendig for at det skal skje en unnfangelse. Egget er det meste av tiden ikke tilgjengelig for befruktning. Egget kan kun befruktes mellom 12 og 24 timer. Men sædceller kan ha opptil 5 dagers levetid inne i livmoder og eggleder. De 5 dagene er avgjørende for befruktningen, og hvis et par ikke har sex innenfor disse dagene, er de nødt til å vente til neste eggløsning.

Undersøkelser viser faktisk at 1 av 2 par muligvis prøver på feil tidspunkt. Det er helt klart at befruktningen avhenger av den rette timing! Eggløsningen spiller altså en stor rolle.

Hvis man forsøker å bli gravid, vil det være til hjelp å kjenne sin eggløsningsperiode. Det beste tidspunktet for unnfangelse er dagen før eggløsning, eller på den samme dagen hvor eggløsningen starter. Eksperter mener at man skal ha samleie 5-6 dager opp til eggløsningen, da dette sikrer at sædcellene er til rådighet for en befruktning av egget.

*Gfk Roper Study 2005 (når spurt om de visste når de hadde eggløsning, svarte 1 av 2 feil)

 

Relaterede artikler

Du får kjøpt fruktbarhet tester og eggløsning tester hos oss, som du i fred og ro kan ta hjemme i ditt eget hjem. Vi har produkter som kan hjelpe deg frem til graviditet, og også videre mot barnets fødsel. Sjekk din fruktbarhet Du kan bruke et termometer ved sjekk av din fruktbarhet og kosttilskudd øker […]

Les mer

Hvorfor er det så vigtig å kjenne tidspunktet for eggløsning? Fordi det er den perioden hvor du er mest fertil. Eggstokkene frigjør det mest modne egget som reiser ned egglederen i håp om å bli fertilisert. Hvis du ønsker deg et baby, så forteller eggløsningen deg hva som er det beste tidspunkt for samleie.

Les mer

En spontanabort er den gravide kvinnes kanskje største frykt. Når en spontanabort først er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgene kan være voldsomme for foreldre med et brennende ønske om å få barn. Men hvor utbredt er egentlig spontanabort, hvilke symptomer på spontanabort skal du som mor holde spesielt øye med, og […]

Les mer

Din fruktbarhets syklus er en fordel å få kartlagt dersom du ønsker å bli gravid. I vår nettbutikk har vi eggløsningstester som hjelper deg med å få oversikt over når i din syklus eggløsningen finner sted. Syklus utregning Syklus utregning og oversikt over når eggløsningen finner sted, gjør at du får fastslått på hvilke tidspunkt […]

Les mer

Tilbake til alle artikler